Naujienos

„Gaminkime sveikai – gyvenkime ilgai“

Naujienos

Sveikatai palanki mityba - tikrasis sveikatos garantas. Svarbu ne tik išsirinkti sveikatai palankius maisto produktus, skirti laiko maisto ruošimui, gaminant išsaugoti maistines savybes, bet, nemažiau svarbu skirti laiko valgymui. Sveikatai palanki mityba, tai ne tik sveikų maisto produktų, kurie užtikrina fiziologinius poreikius ir suteikia sotumą, vartojimas, bet tokia mityba palaiko sveikatą, suteikia energijos ir patenkina visų reikalingų maistinių medžiagų poreikius ir formuoja valgymo kultūrą – kaip valgyti ir kiek suvalgyti.

Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (toliau – Biuras) vykdė projektą „Gaminkime sveikai – gyvenkime ilgai“ finansuojamą Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis, kurio tikslas – ugdyti sveikos mitybos bei su maistu ir mityba susijusių ligų prevencijos įgūdžius, taip paskatinant Akmenės rajono gyventojus siekti išliekamų pozityvių sveikatos pokyčių.

Projekto vykdymo laikotarpiu organizuotos tiek nuotolinės, tiek kontaktinės veiklos. Akmenės rajono gyventojai turėjo galimybę išklausyti teorinių ir praktinių paskaitų:

  1. ,,Virtuvė be streso - praktiški maisto planavimo ir gaminimo patarimai“ .
  2. „Tuk širdele tuk tuk“.
  3. „Optimali nėščiųjų mityba ir maisto alergenai vaikų mityboje“.
  4. „Saldu ir be pridėtinio cukraus - sveikesnių desertų gamyba“.
  5. „Sveiki užkandžiai stabiliam gliukozės kiekiui kraujyje palaikyti”.
  6. „Kasdien suvalgyk po vaivorykštę“.
  7. „Sveikas, pavasari - pavasariniai ritinėliai“.

Organizuotas protų mūšio turnyras „Sveikatai palanki mityba“ bei eilėraščių konkursas „Valgykim sveikai“ skirtas paminėti Europos sveikos mitybos dieną.  

Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro projektas

„Gaminkime sveikai – gyvenkime ilgai“

Didelio gyventojų susidomėjimo susilaukė praktiniai maisto gaminimo bei degustavimo užsiėmimai, kuriuos vedė ir praktiška informacija dalinosi, gydomosios mitybos specialistė, „Mitybos džiunglės“ įkūrėja, Ilona Kuodienė. Teorinės dalies metu išsamiai aptarta sveikatai palanki mityba ir maisto sudėtis: baltymai, riebalai, angliavandeniai, vitaminai, daržovių reikšmė žmogaus organizmui, dienos racionas, papasakota apie daržoves: kokiomis savybėmis jos pasižymi, kokį poveikį daro mūsų organizmui, išdėstytas hidrintų riebalų, cukraus neigiamas poveikis mūsų ląstelėms, aptarti renginio dalyviams kilę klausimai.

 Praktiniuose užsiėmimuose gaminti ir degustuoti įvairūs desertai be pridėtinio cukraus (pagaminti iš anakardžio riešutų, džiovintų abrikosų, salierų, riešutų sviesto ir razinų, šaldytų bananų ir vynuogių, kuriais galima atsigaivinti šiltą vasaros dieną), užkandžiai stabiliam gliukozės kiekiui palaikyti (naminis humusas įvairių skonių su daržovių skiltelėmis, vėrinukai iš pomidorų, alyvuogių ir putpelės kiaušinio, obuoliai su riešutų sviestu), pavasariniai ritinėliai (tortilija susukta su daržovėmis ir humusu). Visi turėjo galimybę paragauti sveikuoliškų patiekalų ar užkandžių ir įvertinti subtilius bei dar niekad neragautus maisto derinius.

Biuro įgyvendinamose sveikatos stiprinimo programose „Širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto“ profilaktikos programa bei „Šeimų mokykla“ taipogi vykdytos paskaitos sveikatai palankios mitybos temomis, orientuojantis į tikslinę rizikos grupę ar jaunų šeimų poreikius.

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Justina Jagminienė

Atgal