Naujienos

Senelių virtuvės paslaptys

Naujienos

Akmenės krašto muziejaus vyr. Fondų saugotoja Sandra Saliamanienė parengė projektą „Senelių virtuvės paslaptys“, kuris finansuojamas Akmenės rajono savivaldybės. Projekto svarbiausias prioritetas – sveikos mitybos skatinimas ir nutukimo prevencija. Projekte buvo numatytos dvi paskaitos sveikos gyvensenos klausimais, kurias skaitė:

  1. Rūta Beišytė, turinti aerobikos ir fitneso trenerės aukštąjį išsilavinimą. Ši profesija jai ne tik darbas, bet ir gyvenimo būdas. Paskaitos metu buvo pristatyta ir jos parašyta knyga „Ideali figūra”.
  2. Edvardas Bliumas, kuris yra Šiaulių sporto klubo „Eurogym” treneris ir mitybos specialistas. Prieš pat paskelbiant visuotinį karantiną (2020-11-06) vyko paskutinis viešas renginys, laikantis saugaus atstumo. Edvardas Bliumas vedė aktyvią diskusiją sporto ir mitybos klausimais lauke, prie Akmenės kultūros namų, ant kalniuko.

Obuoliadienio šventėje šurmuliavo mugė, vyko koncertas, o Akmenės krašto muziejus prisidėjo su projektu „Senelių virtuvės paslaptys“ – buvo verdama gardi košė ir vaišinama tradiciniais senoviniais sumuštinukais. Tautodailininkų – meno kūrėjų plenero uždarymo šventėje Paragiuose, Lazdynų Pelėdos memorialiniame muziejuje Sandra Saliamanienė vaišino visus grybų pyragu ir nepamirštamo skonio sėklų sumuštinukais, kurie buvo labai greitai suvalgyti. Tradiciškai Akmenės krašto muziejuje švenčiamą Latvijos nepriklausomybės dieną buvo prikepta pyragų, kuriais buvo pavaišinti Akmenės rajone gyvenantys Latvių draugijos nariai ir kultūros įstaigų darbuotojai. Projekto vadovė Sandra Saliamanienė yra Akmenės rajono Latvių draugijos SAKTA pirmininkė, todėl šis projektas buvo puiki priemonė paminėti Latvijos nepriklausomybės dieną kitaip.

Siūlome Advento laikotarpiu ir Jums išbandytus Senelių virtuvės receptus.

Sumuštinukų receptas: juoda duona, lydytas sviestas, kanapių sėklos, sėmėnys, įvairūs riešutai, sezamas, moliūgų sėklos. Visi riešutai ir sėklos sumalami kavamale, pagardinama druska. Ant duonos užtepti sviesto ir pabarstyti sėklų mišiniu. Puikus adventinis patiekalas.

Grybų pyragas: įdarui reikia pakepintų svogūnų su grybais, taip pat dedamos nuplikytos spanguolės. Tešlą gaminame šitaip: Miltus sumaišome su sausomis mielėmis. Pašildome pieną, įdedame cukraus ir druskos. Viską sumaišyti, padėti, kad pakiltų. Iškočioti, kepimo indą patepti riebalais, iškloti skardą tešla, dėti įdarą ir vėl uždengti tešlą. Kepti 40 min 180ºC. Skanaus.

Akmenės krašto muziejaus muziejininkė

Raimonda Gaubytė-Kiminė

Atgal